NOVOSTI

o utrkivanju

“Nije uvijek moguće biti najbolji, ali je uvijek moguće poboljšati svoje performanse.” – Jackie Stewart

Test vozač u Rimac Automobilima

Test vozač u Rimac Automobilima

Saša postaje službeni Aquisition and Test Driver u Rimac Automobilima. Rimac Automobili, sada već međunarodno poznata i priznata tvrtka za proizvodnju i razvoj tehnologije i hiper-automobila, Saši će omogućiti nova iskustva, ali i stjecanje dodatnih znanja na novom...

Sve ostalo je čekanje

Sve ostalo je čekanje

Sve ostalo je čekanje   Prijatelj me zamolio da napišem tekst u kojem ću opisati što osjećam za vrijeme utrka. Prvo sam to prihvatio kao izazov, a kasnije se nametnulo kao potreba. Što sve prolazi kroz glavu vozaču za vrijeme utrke? Pa eto, potrudit ću se, mada...

Buđenje na Catalunyi

Buđenje na Catalunyi

BUĐENJE NA CATALUNYI Barcelona. Vozimo se u prohladno jutro. Sedam je sati. Na obzoru se pojavljuju prve zrake sunca i zadovoljni smo, ipak su prognoze bile točne – nema kiše. Na rampi nas na španjolskom portir pita: “Kamo idete?” Odgovaramo na engleskom: “Na...

Zanimljivosti

vozačka memorija

“Sjećam se svakog zavoja trkaće staze u Catalunyi. Čak i više, kroz sjećanje mogu i sada, nekoliko godina poslije, osjetiti svaki rubnjak staze.” – Saša Radola

Za učenje

Zanimljive činjenice

 

  • Dana 13. lipnja 1895. godine održala se prva automobilistička utrka na svijetu. Prva utrka odvijala se sa samo nekolicinom automobila, a najveće brzine iznosile su tek dvadeset kilometara na sat. Prva automobilistička utrka bila je zamisao dvoje francuskih inženjera i poslovnih ljudi. Ljudi koji su stajali iza prve auto-utrke bila su dvojica muškaraca koji su imali trgovinu automobilima u Parizu. Emile Levassor i Rene Panhard došli su na ideju utrkivanja svojim automobilima, kao načina promocije svog poslovanja.
  • Gotovo sve na vašem automobilu izvedeno je iz nečega što je izvorno razvijeno za trkaći automobil. Od vašeg retrovizora do guma, nekomu je trebalo pomoći da ide brže, puno prije nego što je trebalo da vas zaštiti.
  • Mnogi trkaći automobili mogli bi voziti okrenuti naopako, po stropu. Količina potisne sile koju stvara trkaći automobil (formule) varirat će ovisno o tome u kojoj kategoriji se utrkuje (između ostalog), ali često potisna sila premašuje težinu automobila. Drugim riječima, jednom kad postigne određenu brzinu, može voziti naopako, kad bi morao.
  • Ispuh automobila Formule 1 zagrijava se toliko da topi aluminij. Može doseći 1.000 Celzijevih stupnjeva, dok se aluminij topi na 660 stupnjeva. Zbog toga je napravljen od toliko vrijednih egzotičnih metala da prosječni cestovni automobil košta manje od kompleta ispušnih cijevi F1.
  • Bolid F1 postiže više G-sile u zavojima od svemirskog broda pri lansiranju. U zavojima može doseći i do 5 G, pa čak i više prilikom kočenja. Svemirski brod? Bijedna trojka.
  • Poklopci uličnih šahtova u Monaku moraju se zavariti prije utrke F1, jer bi ih bolidi mogli doslovno usisati. Pri velikim brzinama automobil F1 stvara ogromnu količinu vakuuma ispod poda kako bi se priljubio uz zemlju. Potencijalno labav poklopac šahta je vrlo velik problem, te je nekada dovodilo do uništavanja bolida.

Pin It on Pinterest

Share This